sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Vain Amerikassa! (20.7.)



Taas on pieni pää sekoitettu monin eri tavoin. Ja monta kertaa. Amerikkalaistumisen tiellä on ollut mm. kaasugrilli, jolla en saanut aikaan muuta kuin pamauksen, joka räväytti grillin ovet levälleen. Saavat BBQ partyt odottaa vielä toistaiseksi... Tässä koottuja omituisuuksia Ämerikän mantereelta:

- Saimme tervetulopaketissa pienen kortin, jota vilauttamalla saa alennuksia. Apteekista. Ja kuka kehtasi väittää, että Amerikassa syötäisiin paljon lääkkeitä?

- Perheellä on kyllä imuri, mutta sillä ei voi imuroida lattioita. (Onneksi edes mattoja... ikävä kyllä tässä periamerikkalaisessa talossa on puulattiat. Harja heiluu ja pieni suomalainen ei voi ymmärtää.)

- Siinä missä Suomessa vouhotetaan siitä, tarvitseeko kauppojen olla auki sunnuntaisin, New Yorkissa on yötä päivää auki oleva Apple Store. Jos sitä vaikka ei saa unta ja haluaa ostaa läppärin tai hölpöttimen keskellä yötä, niin pitäähän siihen olla jokaisella amerikkalaisella oikeus, hyvänenaika!

- Lastenohjelmat on valmiiksi naurettu. Pitäähän lapsiraukat opettaa nauramaan oikeissa kohdissa. Jos joku on tämän tärkeän vaiheen elämässään jättänyt välistä niin eipä hätää - amerikkalaiset ohjelmathan luonnollisesti nauretaan myös aikuisten osastossa. (Ehkä myös siinä aikuisten osastossa josta en nyt puhunut?)

- Mainittakoon myös, että vain Amerikassa ensimmäiset mainokset alkavat alkutunnarin jälkeen.

- Ajo-oikeus on oikeuksista suurin, ja pisin kävelty matka on monella ovelta autoon. Meillä matkaa on muutama metri, omalle autolleni ainakin 10. Tässähän pääsee ylikuntoon. (Ajokorttihan maksaa täällä n. 100e jos oikein huikentelee. Puolellakin hinnalla varmasti irtoaa - onhan kaikilla oikeus ajaa, hyvänenaika!)

- Mainittakoon myös, että tässä maassa Hyundaitani (Elantra) kutsutaan pikkuautoksi.

- Auto tööttää, kun ovet lukitsee. Jos eräässä nimeltä mainitsemattomassa Ghanassa tööttäiltiin sopimattomissa paikoissa, ei parkkipaikka tai autotalli ole mielestäni yhtään soveliaampi paikka saada sydänkohtaus.

- Mainittakoon vielä alkoholista ja autoista, oudoimmasta yhtälöstä johon olen tähän asti törmännyt: jos autossa on avattu alkoholipullo, kuljettaja pidätetään rattijuopumuksesta. Sillä, onko kuljettaja juonut alkoholia, ei ole mitään väliä. Juoppo mikä juoppo. Silläkään ei ole väliä, onko pullo takapenkkiläisen kädessä vai pyörinyt apumiehen penkin alle - juoppo mikä juoppo. Putkaan tuollaiset ja kortti pois, eihän noin holtitonta käytöstä voida sallia! Takakontista viina ei houkuttele niin paljon, joten siellä avattu pullo ehkä saa pyöriä rauhassa. Myös jos kyydissäsi on humalainen "alaikäinen" (alle 21v.) on kuljettaja se, joka lähtee putkaan. Mitäs on antanut juoda. Hävetkööt kun antaa humalaiselle kaverilleen kyydin kotiin, kortti pois ja putkaan! Ja auta armias jos ratsiassa teet virheen ja nouset autosta - voi tulla uusi lävistys yllättävään ja ei-niin-trendikkääseen paikkaan.

Enkä edes aloita ruokakulttuurista.

// Emmi & Elisabeth I, joka saapui Lemin etiältä elämääni suojelemaan! Kiitoksia Maijulle (nimeä ei muutettu). Lemi johtaa kirjekilpailua. Itse lähetän postia, kun joskus keksin miten tämän maan postilaitos ylipäänsä toimii. Tutkin jo laatikon, eikä siinä ollut hauskaa ylös nostettavaa punaista lippua. Pieni työnnettävä törö vain. Olin pettynyt.

Ps. Mainittakoon vielä erikoinen yksityiskohta englannin kielen salakavalasta tunkeutumisesta elämääni: kun luen jotakin suomeksi, käännän sen päässäni englanniksi. (Englanniksi olen ajatellut jo toisesta päivästä alkaen). Tämän huomasin lukiessani erään nimeltä mainitsemattoman Saanan antamaa suomenkielistä kirjaa. Pitäähän minun nyt ymmärtää mitä minä luen, hyvänenaika. Eikä se onnistu ilman käännöstyötä. Ei ihme, että aina väsyttää. On tämä elämä niin vaativaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti